Ako zvládnuť stres

 Stresu sa nedá vyhnúť. Je normálnou súčasťou života a dokonca určitá dávka stresu je potrebná pre optimálne žitie. Stres sa stane problémom vtedy, keď máme pocit že nezvládame to čo sa deje v našom živote, a keď máme pocit že už nedokážeme ovládať náš život.
Podľa odborníkov 70-90 % návštev u všeobecného lekára je následkom stresu. Aby ste neboli obeťou stresu a Vášho okolia, možete pre seba urobiť mnoho vecí. Prvé čo môžete urobiť je identifikovať že čo Vám prináša stres. Správne pomenovať čo sa deje vo Vašom živote, je prvým krokom k zvládnutiu stresu. Prečo? Pretože sa to dostane do Vášho vedomia a môžete postupne hľadať kroky že čo ďalej.
Napríklad môžete využiť Vašu predstavivosť k relaxácii, vylepšiť životosprávu, alebo Vašu komunikáciu. Je mnoho vecí ktoré môžu pomôcť v boji proti stresu.


Nasledujúcich 7 tipov ako zvládnuť stres, Vám pomôže nadobudnúť ovládanie nad vlastným životom a dodá Vám sebadôveru.

1. Dýchacie cvičenia
Viete ako dýchajú bábätká? Pokojne a pomaly. Môžete sledovať pohyb ich brušiek. Hore a dolu. Rytmicky. Tak by sme mali dýchať aj my. Volá sa to bránicové dýchanie a je to jedným z najefektívnejších spôsobov ako zvládnuť stres.
Tak ako na to? Lahnite si na chrbát. Položte is jednu ruku na bránicu a jednu na hrudnik. Pomaly a zhlboka sa nadýchnite (so zavretými ustami) do bránice. Hýbať by sa mala iba ruka ktorá je na bránici. Tá druhá, na hrudníku by sa nemala hýbat. Výdych je tiež cez bránicu a pomaly.
Trénujte toto dýchanie až kým sa Vám nestane samozrejmosťou. Ked budete v práci alebo hocikde inde pod tlakom, začnite bránicové dýchanie a budete sa cítiť pokojnejšie.

2. Vnútorná sila - relaxácia a predstavivosť
Máte v sebe neskutočne veľkú vnútornú silu ako relaxovať. Je to sila Vašej mysle - predstavivosť - vizualizácia. Môžete si predstaviť čokoľvek čo Vám prináša pokoj, mier, a radosť. Bude to mať vplyv aj na Vaše telo, lebo myseľ a telo su prepojené. Vaša myseľ dokáže zmenit fyziológiu Vášho tela. Neveríte?
Zavrite oči a predstavte si pomaranč. Predstavte si ho v čo najväčších detailoch - akú má farbu, jeho póry, a velkosť. Vezmite ho do ruky. Precíťte dotyk pomaranču vo Vašich rukách. Ovoňajte ho. Užite si tú vôňu tropického ovocia. Rozkrojte pomaranč na polovicu. Vezmite jednu polovicu a jemne ju stisnite. Predstavte si že si kvapkáte šťavu priamo do úst.
Pri takejto vizualizácii budete citiť ako Vaše telo reaguje - začnú sa Vám tvoriť sliny. Čo vyvolalo túto fyziologickú reakciu? Vaša myseľ! Použite ju na vyvolávanie príjemných pocitov.

3. Pozitívne myslenie
Pozitívne myslenie znamená sústrediť sa na pozitívne stránky situácie a zároveň prijať tie negatívne stránky. Predstavte si situáciu ktorá Vás stresuje. Čo si pri tom vo vnútri poviete? Zmeňte Váš vnútorný monológ. Napríklad:
Negatívne: "Moje manželstvo je hrozné. Môj muž je flákač a nikdy sa nezmení. Zbláznim sa z toho."
Pozitívne: "Máme problémy doma a musíme ich riešiť. Môj muž po sebe často neuprace a tak vyskúšam niečo nové."

4. Fyzická sila v boji proti stresu
Pri odbúravaní stresu Vám pomôže fyzická zdatnosť a sila. Lekári nám stále hovoria že máme cviciť. No a aké cvičenie je najvhodnejšie proti stresu? Také aké Vám najviac vyhovuje. Aerobické, joga, tai-chi, posilovanie...možností je veľa. Vyberte si to čo Vás bude najviac baviť. Pri pravidelnom cvičení bude odolnejšie nielen Vaše telo, ale aj Vaša myseľ.
Určite viete že balancovaná životospráva je veľmi dôležitá. Nezabúdajte na raňajky, dostatok bielkovín, ovocia a zeleniny, obmedzte cukor a škodlivé tuky.
Vyhýbajte sa návykovým látkam ako alkohol, cigarety, a káva. Tie Vám spôsobia iba viac stresu. Zaťažujú Váš organizmus a obzvlášť nadobličky, ktoré potom nemôžu poriadne pracovať.
Doprajte si spánok. Je veľmi potrebný na regeneráciu. Choďte spať pred 23:00 hodinou, pretože najúčinnejšia regenerácia nadobličiek prebieha medzi 23:00 a 2:00 hodinou.

5. Rodina a priatelia - Vaša opora
Vaše vzťahy s luďmi môžu byť buď zdrojom stresu, alebo pomôckou ako zvládnuť stres. Ak máte rodinu a blízkych priateľov ktorý Vás chápu a majú pre Vás porozumenie, tak neváhajte a pýtajte pomoc. Požiadajte ich o to, aby Vám neradili že čo máte robiť, ale aby si Vás vypočuli. Neduste v sebe emócie, vyrozprávajte problémy a starosti von zo seba. Pomáha to.

6. Komunikácia
Effektívna komunikácia Vám pomôže zvládnuť stres tým, že Vám zredukuje nedorozumenia, pomôže Vám motivovať ľudí, a povzbudí spoluprácu. Effektívna komunikácia zaručí rozdiel medzi tým či máte veľa dobrých priateľov, alebo nie. Ľudia ktorý si vedia vytvoriť blízke vzťahy s druhými ľuďmi majú nižší výskyt srdcových chorôb, rakoviny, a majú vyššie sebavedomie. Jednoducho - majú nižší stres.

7. Zábava a oddych
Čo Vás baví a teší? Máte nejaké hobby? šport, zábavné hry, hudba, príroda, alebo radi kreslíte? Máte domáce zvieratko?
V každom prípade si musíte nájst čas na seba. Jeden z mojich obľúbených spôsobov ako zvládnuť stres je písať si denník. Keď si každý deň (najlepšie večer pred spaním) napíšete pár viet, tak sa Vám veľmi odľahčí.