Omladzujúce odkyslenie (poznámky z knihy)

O knihe:
Naše telo je naprogramované na dlhovekosť - približne na 130 rokov. To len náš spôsob života nás núti predčasne zostarnúť alebo ochorieť a urýchľuje našu smrť. Podstatou väčšiny chorôb je prekyslenie. Neprirodzené stravovacie návyky spôsobujú, že podiel zásad v našom tele je stále príliš nízky. Kurt Tepperwein, ktorý sa už desaťročia zaoberá príčinami chorôb, objasňuje vo svojej knihe prečo je prekyslenie organizmu také nebezpečné, a radí nám, čo môžeme urobiť. aby sme svoje hospodárenie s kyselinami a zásadami opäť uviedli do harmónie. Čitateľa by to malo podnietiť, aby si stanovil vlastný kyselinový potenciál a vypracoval si svoj individuálny kyselinový profil. Kniha obsahuje množstvo informácií o zdravom stravovaní a vhodnom spôsobe života.

O autorovi:
Populárny psychológ a liečiteľ prof. dr. Kurt Tepperwein (* 1932) sa už od roku 1973 venuje liečiteľskej praxi a skúmaniu prapríčin chorôb i ostatného ľudského utrpenia. Od roku 1984 vedie Medzinárodnú akadémiu duchovných vied. Je autorom úspešnej metódy tréningu mentálnych a intuitívnych schopností, ktorý sa medzičasom stal pre mnohých ľudí nepostrádateľnou súčasťou života. Roku 1997 bol Kurt Tepperwein, ktorého knihy o živote a svojpomoci sú dostupné v mnohých jazykoch, za svoje dielo vyznamenaný „Prvou nemeckou cenou za ezoteriku“. Všetky uvádzané informácie sa opierajú o overené poznatky. Napriek tomu autor ani vydavateľstvo nepreberajú zodpovednosť za pripadnú neúspešnosť odporúčaných liečebných postupov a aplikácii. Pri závažných ťažkostiach sa rozhodne treba obrátiť na lekára a akceptovať jeho profesionálne stanovenú diagnózu i liečbu. Prírodnoliečiteľské zásady treba uplatňovať v rámci možnosti v každodennom živote.
 
Ak nie si ochotný zmeniť svoj život,
niet ti pomoci.
HIPPOKRATES (460 - 377 PRED N. L.)


Človek sa rodí s telom naprogramovaným na dlhovekosť - približne na 130 rokov. Od spôsobu, ako so svojím telom zaobchádza, závisí, či zostarne v zdraví, alebo ochorie a predčasne umrie.

Prečo sme prekyslení
Život ako taký sa začal v mori a ešte aj dnes tvorí naše telo z viac ako 70 % voda. Hodnota pH morskej vody je od 8 do 8,5. Naše telo si udržuje v krvi hodnotu pH 7,36 až 7,44; výkyvy sú len nepatrné. (Pojem kyslelinovo-zásadovej, čiže acidobázickej škály pH je vyložený ďalej. Predbežne len toľko: škála je 14-stupňová; čím nižšie pod hodnotou 7, tým je látka kyslejšia.) Keby hodnoty pH krvi klesli čo len trošku nižšie, museli by sme zomrieť. Za náš život teda môžeme vďačiť tomu, že vnútorné prostredie nášho tela je neutrálne, vlastne veľmi mierne zásadité.
Kyseliny vo všeobecnosti pôsobia ničivo. Môžu rozožrať dokonca aj kameň alebo kov. Ak sa neneutralizujú zásadami a ostanú v tele, nevyhnutne to vedie k rozličným chorobám. Prekyslený organizmus nemôže byť zdravý. Čím väčšie je jeho zaťaženie kyselinami, tým závažnejšia je choroba.

Hlavné príčiny prekyslenia tela
Vo všeobecnosti:
● nesprávna strava (denaturované potraviny)
● nesprávne návyky pri jedení
● nesprávny spôsob života
A konkrétne:
● priveľa bielkovín
● cukor
● alkohol
● nikotín
● nasýtené mastné kyseliny
● toxíny v životnom prostredí
● pochutiny (presnejšie: pochutinové jedy)
● elektro magnetický smog
● chemické liečivá
● hnev a agresia
● stres a duševná nevyrovnanosť

Väzivo je pufer aj skladisko kyselín
Kyseliny sa dostávajú najprv do krvi. Ak je však kapacita krvi ako pufrovej (t. j. acidobázicky vyváženej) zóny vyčerpaná, prebytok kyseliny sa ukladá vo väzivách. Väzivové bunky sú robustnejšie a toxíny ich tak ľahko nepoškodia. Tu sa ukladajú kyseliny dovtedy, kým ich obličky nespracujú. Druhým veľkým vylučovacím orgánom sú pľúca. Pomocou týchto vylučovacích orgánov sa organizmus pokúša čo najrýchlejšie zbaviť prebytočných kyselín. Prv než sa kyseliny dostanú do moču, musia ich zneutralizovať zásady. Keď sa zvyšuje nepriechodnosť väziva, bunky sa udusia pre nedostatočné zásobovanie. Keďže z väziva pozostáva celé telo, je vlastne celé telo aj postihnuté. Práve preto je životne dôležité telo dôkladne očistiť od kyselín.

Žalúdok, tvorca kyselín i zásad
Žalúdok produkuje kyselinu soľnú (chlorovodíkovú), takzvanú žalúdočnú kyselinu, tekutinu s hodnotou pH medzi 2,8 až 1,2. Deje sa to štiepením kuchynskej soli, prirodzenej súčasti našej krvi a tkaniva. Treba na to oxid uhličitý a vodu. Pritom sa zlúči chlór s vodíkom na kyselinu soľnú. Súčasne zo sodíka, vodíka, uhlíka a kyslíka vzniká ďalšia zlúčenina – hydrogénuhličitan sodný či nátrium bikarbonát, všeobecne známa zásaditá látka, vyrábaná aj priemyselne a ľudovo nazývaná sóda bikarbóna. Z gramu kyseliny soľ nej vznikne takto 2,3 gramu hydrogénuhličitanu sodného. Krv túto látku distribuuje do celého tela; neskôr v čreve neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Ak telu chýbajú zásady, štiepi viac kuchynskej soli a svoje životne potrebné zásady si vytvára touto cestou. Tým však zároveň vzniká aj viac žalúdočnej kyseliny, ktorá sa vzápätí stáva prebytočnou a spôsobuje pálenie záhy.

Krv, veľmi špecifická tekutina
Ak sa viaže priveľa kyseliny na červené krvinky, nemôžu tieto už prijímať dostatočné množstvo kyslíka, a tak telo trpí jeho nedostatkom, aj keď pľúca mu ho poskytujú dosť. Okrem toho sa pri vyššej koncentrácii kyseliny znižuje pružnosť červených krviniek, dokonca nastáva až akási ich kyselinová stuhnutosť („hustá krv“), v dôsledku ktorej nemôžu už krvinky prechádzať jemnými vlásočnicami a upchávajú ich. Aj tým vzniká nedostatočné zásobovanie niektorých orgánov krvou, čo môže byť aj smrteľné. Pre krv je teda dostatok zásad nevyhnutnosť, lebo inak nemôže plniť svoju životne dôležitú funkciu.

Odkiaľ sa berie toľko kyseliny?
Prečo je acidóza (prevaha kyselín) v organizme omnoho pravdepodobnejšia ako alkalóza (prevaha zásad)? Nuž preto, lebo kyseliny si vytvára telo sčasti samo (stačí vari pripomenúť žalúdočnú kyselinu), zásady však môžeme výlučne prijímať (prevažne potravou) a neustále sa spotrebúvajú. Okrem toho poskytujeme telu primálo príležitostí na to, aby sa očistilo od kyselín prirodzeným spôsobom, pretože primálo pijeme a nedostatočne sa pohybujeme. Preto sa veľmi málo kyseliny vydýcha pľúcami. A navyše: aj nedostatok kyslíka vedie k tvorbe ďalších kyselín. Telo si tvorí kyseliny aj v dôsledku chronického nedostatku vitamínov a stopových prvkov, pretože niektoré procesy látkovej premeny nemôže dotiahnuť do konca. To sa stáva vtedy, keď jeme v nevhodnom čase, keď jedlo nedostatočne požujeme alebo keď jeme príliš náhlivo. V takýchto prípadoch sa môže aj zásaditá potrava premeniť na dodávateľku kyseliny (v dietológii tomu hovoria „paradoxný zásaditý efekt“). Veľkú úlohu hrá pritom momentálna situácia v tráviacom systéme. Ak je preťažený, napoly strávená surová strava v čreve skvasí a stane sa kyselinotvornou.

Prekyslenie a jeho následky
Neznalosť potrieb vlastného tela a jednoduchých spôsobov sebapomoci máva takéto následky:
● nesprávna výživa
● nedostatočné prežutie potravy
● prevaha škodlivého nad prospešným
● hnev, strach, stres a psychické ťažkosti
● narušenie črevnej flóry
● kvasenie v tenkom čreve, hubové ochorenia hrubého čreva, plynatosť.
Toto všetko vedie k trvalému prekysleniu tela, ktoré je potom nútené tvoriť kyslé soli.
Tie sa zasa v tele ukladajú ako „splodinové skládky“. A následky sú už chorobné:
● poleptanie žliaz a orgánov a následné funkčné poruchy
● zápcha alebo hnačka
● vnútorné i vonkajšie hubové ochorenia
● depresia, psychické poruchy, podráždenosť, agresivita, nedostatočná stresová tolerancia atď. - až po beznádej
● poruchy učenia a pamäti, roztržitosť
● chýbajúca radosť zo života, pokles aktivity a výkonnosti
● pridružené choroby, odkázanosť na opateru a predčasná smrť.

Kyselinový test
Ideálna biologická acidobázická hodnota tkaniva je pH 7,4 až 7,5.
Na pravidelnú kontrolu stavu kyseliny v tele treba odporúčať ako indikátor pH lakmusový papier s priloženou farebnou škálou, mierkou na presné acidobázická zhodnotenie reakcie. Len čo pH moču klesne pod hodnotu 7, treba užiť kopcovitú lyžičku zásaditej zmesi. Odporúča sa merať si hodnotu pH viackrát za deň pri močení, lebo v priebehu dňa sa prejavujú zreteľné výkyvy. Ranný moč je väčšinou kyslý, lebo telo má tendenciu cez noc vylúčiť nadbytočné kyseliny. Prílev zásad býva najvyšší okolo piatej popoludní. Ak to nie je tak, je najvyšší čas telu pomôcť.

Naše telo potrebuje zásady
Naše telo si síce tvorí z materiálu dodaného výživou svoje zásady, ale nemôže si ich utvoriť samo. S kyselinami je to naopak, tie si telo produkuje v procese látkovej premeny. Ak sa to nedá dosiahnuť stravou, je organizmus nútený na zabezpečenie vlastného prežitia odobrať minerálne látky svojim cievam, kostiam a iným orgánom. Aby sa telo vyrovnalo s kyselinovou záťažou, používa ako zásobník kyseliny väzivo. Zároveň sa pokúša znovu odbúrať kyseliny pomocou rozličných kyselinových ventilov. Jedným z nich sú pľúca. Človek sa výdychom zbavuje kyseliny uhličitej, a to prostredníctvom oxidu uhličitého. Čím hlbšie dýchame, tým väčšie je množstvo kyseliny, ktorej sa zbavíme pľúcami. Ďalším kyselinovým ventilom sú obličky. To sa však týka len kyselín rozpustných vo vode, na čo treba dostatok tekutín, preto je pri očistnom procese také dôležité piť denne aspoň 2 až 3 litre.

Vypracujte si svoj kyselinový profil
Keďže sa zaťaženie kyselinou v priebehu dňa mení, je dobrá vec vyhotoviť si svoj individuálny kyselinový profil. To sa dá urobiť len pravidelnými meraniami, najlepšie pri každom močení. Pritom si zistíte svoje vrcholné hodnoty kyseliny (dôležité sú najmä ranné a večerné); ranný moč by ste mali pokladať za základný údaj a tak dlho očisťovať telo od kyseliny, až namerané pH prestane vykazovať kyslosť.

Ako sa správne očistiť od kyseliny
Organické minerály sú základom nášho zdravia a krásy. Preto organizmus nevyhnutne potrebuje mať svoje sklady minerálnych látok plné. Je to základná podmienka zdravého života. Starodávnym osvedčeným nápojom na očistenie od kyseliny je zemiaková voda. Vylučovanie kyseliny sa podporí čajmi: lucernovým (ide o špeciálnu odrodu lucerny siatej, Medicago sativa, nazývanú alfa-alfa), indiánskym (tzv. lapacho), prasličkovým alebo vhodnou špeciálnou zmesou (pozri poznámku na konci knihy). Nemalo by sa zabúdať na to, že výdatná prechádzka v prírode zreteľne zlepší situáciu - človek vydýcha viac kyseliny. Po prekyslení trvajúcom celé desaťročia potrebuje telo určitý čas zásady navyše. Originálny recept výskumníka v oblasti kyselín Sandera (doplnený uhličitanom horečnatým) znie:
Zásaditá zmes (recept)
fosforečnan sodný 10,0
uhličitan draselný 10,0
uhličitan vápenatý 100,0
hydrogénuhličitan sodný 80,0
uhličitan horečnatý 50,0

Podľa ajurvédskej medicíny treba dbať na to, aby sa prostriedok na očistenie od prekyslenia neužíval v čase od 10,00 do 14,00 hodíny a po 22,00. Okrem zmesí minerálnych látok existujú aj rastlinné prípravky. Zásadito pôsobia na telo tieto:
- tabletky s riasou spirulina
- peľ z kvetov
- výhonky lucerny Medicago sativa (alfa-alfa)
- výťažok zo zeleného jačmeňa
- obilné klíčky.

Účinná očista od splodín
Pod splodinami myslíme nestrávené zvyšky potravy a odpad z látkovej premeny.
Účinná očista od nestrávených zvyškov prebieha v troch základných fázach:
Rozpustenie nestrávených zvyškov v tele špeciálnym čajom na tento účel. Tým sa kyseliny viazané na minerálne látky uvoľnia z väzieb a je možné vylúčiť ich.
● Dôkladná neutralizácia aktivovaných kyselín prílevom zásad prostredníctvom vysokej ponuky minerálnych látok a stopových prvkov. Nedá sa to dosiahnuť len zásaditou stravou, také vysoké množstvo zásad môžu telu dodať iba vhodné výživové doplnky.
● Dôsledné vylúčenie takto neutralizovaných kyselín. Na to je nevyhnutné veľa piť, najmä čaje a zeleninové šťavy, ale aj dobrú, kyselinami nekontaminovanú neutrálnu vodu. K tomu by malo pristúpiť aj odvedenie kyselín zásaditými kúpeľmi trvajúcimi 2 až 3 hodiny a praktizovanými dva-tri razy týždenne, ďalej pomocou čistiacich štiav, napríklad z artičoky, púpavy a pestreca mariánskeho. Užitočné je aj vydrhnutie tela zásaditým roztokom, kúpele rúk a ramien, kúpele nôh a zábaly, zásadité výplachy a kolonoterapia, teda všetko, čo posilňuje vylučovacie orgány - pečeň, črevá a obličky, lebo tie toho musia pri očiste vykonať nesmierne veľa.
Ani jeden z týchto troch krokov nestačí sám osebe, až všetky tri spolu sú zárukou úspechu. Možno začať posledným krokom - odvedením kyselín, rozpustených aj novovznikajúcich.

Individuálny program očisty od kyseliny
• Pravidelne si kontrolovať hodnoty pH .
• Jesť stravu bohatú na zásadité potraviny.
• Dopoludnia konzumovať len ovocie.
• Piť dostatočné množstvo tekutín.
• Piť kvalitnú, ničím ne znehodnotenú vodu, teda aj vodu bez oxidu uhličitého.
• Konzumovať čo najviac biopotravín a čo najčerstvejšie produkty.
• Neprijímať potravou priveľa bielkovín, cukru a soli.
• Vylúčiť toxíny prijímané z pochutín (alkohol, nikotín atď.).
• Vyhýbať sa hnevu a stresu alebo sa od nich „odučiť“.
• Denne užívať zásadotvorné potravinové doplnky so stopovými prvkami.
• Aplikovať si dobrý prostriedok na očistu od kyseliny a na remineralizáciu.
• Dávať si zásadité kúpele tak často, ako je to len možné.
• Jesť v pokoji a jedlo dôkladne požuť.
• Nejedávať neskoro večer.
• Raz za deň si dožičiť prílev zásad, ktorý vedie k hodnote pH 7,5.
• Každodenne mať dostatok pohybu, potrebného na príjem kyslíka a na očistu od prekyslenia cez pľúca.
• Prirodzene a zhlboka dýchať.
• Jesť málo mäsa alebo ho celkom vylúčiť.
• Príležitostne sa postiť.
• Pravidelne piť nápoj na očistu od kyseliny a na remineralizáciu.
• Konzumovať zásadité rastlinné prípravky, ako riasu spirulinu, peľ z kvetov alebo klíčky.
• Jesť veľa zemiakov.
• Používať koreniny namiesto soli.
• Mať v aute, doma i na pracovisku ionizátor ovzdušia - čističku vzduchu, produkujúcu vitálne ióny aktívneho kyslíka.
• Dbať na potreby svojho tela, človek ho má len jedno.

Acidobázická rovnováha vo výžive
Hlavné chyby vo výžive:
• Jeme priveľa nevhodných jedál a primálo prirodzenej stravy.
• Jeme pričasto, priveľa a prirýchlo.
• Jeme príliš ťažké potraviny, príliš neskoro a priveľa bielkovín.
• Pijeme primálo a nerobíme nijaké hladovkové prestávky, ktoré boli napr. pre pračloveka úplne prirodzene.

Cukor je jed
Cukor je obsiahnutý takmer vo všetkých potravinách a tvorí asi 50 % sacharidov (uhľohydrátov), ktoré prijímame v potrave. Priveľké množstvo cukru však spôsobuje únavu a vyvedie z rovnováhy imunitný systém. Čím viac sladkého zjeme, tým menej jeme zdravej stravy, a preto sme nedostatočne zásobení vitamínmi a minerálnymi látkami. Cukor síce život osladzuje, ale telo okysľuje. Prírodný cukor z cukrovej trstiny obsahuje vysoký podiel životne dôležitých stopových prvkov, minerálnych látok a vitamínov. Náš repný cukor to všetko stratil rafinovaním a okrem toho je ešte zaťažený aj bielením. Biely cukor ochromuje črevnú peristaltiku a veľmi zaťažuje imunitný systém. Ničí zubnú sklovinu a pripravuje pôdu baktériám. Predovšetkým jednoduchý cukor má prílišné nároky na podžalúdkovú žľazu, lebo ju núti produkovať nadbytok inzulínu, enzýmu potrebného na opätovný pokles hladiny cukru v krvi. Pokles hladiny cukru v krvi však prebúdza v človeku neuspokojiteľný hlad, takže vzápätí siahne opäť po niečom sladkom, a tým vzniká bludný kruh.

Kuchynská soľ (chlorid sodný)
Ľudský organizmus je odkázaný na kuchynskú soľ a potrebuje jej denne asi 3 gramy. My však prijímame v potrave denne asi 15 gramov soli, a tým si značne zaťažujeme telo.

Tao prežúvania
Nemci majú výstižné porekadlo "Gut gekaut ist halb verdaut" (dobre prežuté je odpoly strávené). Ale čo je to vlastne dôkladné požutie? Optimálne pred trávenie správnym prežúvaním podporuje najťažšiu prácu žalúdka a čriev. Problémy pri trávení zmiznú po niekoľkých dňoch, ak človek naozaj dôsledne a dôkladne prežúva. Odborníci na výživu odporúčajú prežuť každý kúsok 32-krát. Namiesto počítania možno však jednoducho prežúvať tak dlho, kým sa potrava nestane tekutou. Tým sa zabezpečí optimálne využitie životne dôležitých vitamínov a živín a imunitný systém sa citeľne posilní. Okrem toho je dôkladné prežúvanie absolútne spoľahlivou metódou, ako rýchle a zdravo schudnúť a dosiahnutú ideálnu hmotnosť si udržať aj do budúcna. Človek sa potom nestačí čudovať, ako málo jedla mu vlastne stačí, aby bol sýty; pri rýchlom hltaní jedla však dostáva telo nesprávnu informáciu.

Potraviny s prevahou kyselín
Najfrekventovanejšie potraviny s prebytkom kyseliny: ančovičky, arašidy, avokádo, bažant, biele víno, bôčik, bravčové kolienko, bravčové kotle ty (rebierka), broskyne (zavárané), cukor, cukríky, čerešňovica, čierny čaj, čokoláda, diviačina, ementál (45 % tukov v sušine), fašírka, filé zo zubáča, frikadely, gorgonzola, halibut, hovädzí jazyk, husacina, husacia pečeň, jahňacina, jazyk, kandizované ovocie, kapor, karí, bravčové pečené, kečup, klobása, kokosový tuk, kokosový orech, koňak, krokety (vyprážané), krvavnička, kuriatka (huby), langusta, losos, maggi korenie, majonéza, makrela, malinovka, marcipán, maslové keksy, mäso, masť, mastné mäso (najmä bravčové), medovník, moriak, morský losos, morský rak, mušle, nugát, obličky, ostriež, ovocné víno, párky, parmská šunka, pečeň, pečená klobása, pečená hovädzina, pečeňové knedličky, pečeňová paštéta, pečená ryba, pivo (svetlé i čierne), tučné plesňové syry (topené), poľovnícka saláma, pomfritky, praclík, pstruh, račie mäso, remuláda, rostbíf, rampstek, rybacie tyčinky, salámy, sardely, sardinky,
sekt, slanina, sleď, soľ, surová šunka, syry (tučnejšie: údené, topené, plesňové), turecký med, šošovka, šťuka, šunková nátierka, treska, tresčia pečeň, trstinový cukor, tuniak, tvarohový koláč (linecký), úhor, vajcový likér, vína (najmä dezertné), whisky, zajac, zákusky, zavináč, zemiakové lupienky.

Potraviny s prevahou zásad a neutrálne
Najdostupnejšie zásadité a neutrálne potraviny: ananás, artičoky, baklažány, bambusové výhonky, banány, brokolica, broskyne (čerstvé), bylinkový čaj, camembert (30 % tuku v sušine), cesnak, cibuľa, citróny, cmar, cukina, cukrová kukurica, cvikla, čaj, čerešne, černice, čučoriedky, diétna soľ, diétny margarín, diétny olej, dule, endívia, fazuľka (zelená), fenikel, grepová šťava, hľuzovky, hovädzie plátky, hrášok (zelený), hrušky, husacie prsia, chlieb (celozrnný - pšeničný alebo ražný, čierny ražný a grahamový), jablká, jablkové pyré, jablkový koláč (z kysnutého cesta), jahody, jogurt, kaleráb, kapusta (biela, červená i kyslá), karfiol, kel kučeravý, kondenzované mlieko, kôpor, krupica, kukurica, kuracina pečená i varená, kvasnice, kyslá smotana, kyslé mlieko, ľadový šalát, ľanové semeno, maliny, margarín (stužený pokrmový tuk), marhule, minerálka (bez oxidu uhličitého), mirabelky, mlieko (1,5 a 3,5 % tuku), morčacie mäso, nektárinky, odtučnené mlieko, orechy, koreňová polievková zelenina, pomaranč, pomarančová šťava, petržlen, plátkový syr, platesa, pór, rakytníková šťava, rajčiaky, rajčiaková šťava, ražná múka (typ 997), reďkovka, rezance, ríbezle, ružičkový kel, ryža (natur), slnečnicový olej, sójové klíčky, srnčie stehno, šípky, špargľa, špenát, špenát so smotanou, šťava z kyslej kapusty, treska škvrnitá, tvaroh (netučný), uhorky (octové nakladané), vodový melón, zelený čaj, zeler, zemiaková polievka, zemiakové knedle, zemiaky.

Ovocie je ideálne na začiatok dňa
Vo všeobecnosti je ovocie veľmi dôležité pre zásaditú výživu a v ideálnom prípade by sa každý deň malo konzumovať ako prvé jedlo. je to príjemné, zaktivizuje to chuťové poháriky, ale predovšetkým: človeku to poskytne závideniahodnú kondíciu a vitalitu.
Najrýchlejšie pôsobiace ovocie pri prekyslení je však vodový melón, preto treba maximálne využiť jeho sezónu. Už hodinu po konzumácii melóna sa hodnota pH v tele neuveriteľne upraví. Najlepšie je s ničím ho nekombinovať, lebo už do 20 minút je v čreve, kde zbavuje telo kyseliny a očisťuje ho.
Nijaké iné ovocie sa nemôže preukázať takou vyváženou bilanciou živín ako banán. Harmonizuje srdcový rytmus a upravuje hladinu cukru v krvi. Priaznivo pôsobí na vedomie, vďaka čomu ho nazývajú aj „ovocím mudrcov“.

Zelenina - prameň mladosti
Zelená zelenina, surová aj varená, patrí k potravinám najbohatším na minerálne látky, a preto obsahuje mnoho hodnotných zásad, ktoré ľudské telo potrebuje, neraz priam súrne. Porcia zeleniny denne je preto nepostrádateľná pre výživu bohatú na zásady.

Koreniny dokážu hotové zázraky
Aj koreniny majú silné zásadité pôsobenie, podmienené vysokým podielom minerálnych látok. Obzvlášť treba pritom zdôrazniť škoricu, bobkový list, biele korenie, kôpor, majorán, rascu a cibuľu. A nad všetkým stojí čierna rasca. Ako dokazujú rozprávania hadísov (arabské príbehy o živote proroka Mohameda), už pred pol druha tisícročím hlásal Mohamed, že čierna rasca lieči každú chorobu. Ale aj moderná medicína dospieva k poznaniu, že čierna rasca (Nigella sativa) je schopná normalizovať a optimalizovať narušený imunitný systém.

Dýchanie, pitie a pohyb
Kto sa živí vzduchom,
žiari ako boh a dlho žije.
Konfucius (551 - 479 pred n. 1.)

Dýchanie znamená život. Kyslík je naša základná živina. Môžeme žiť 6 týždňov bez jedla, 6 dní bez pitia, ale ani 6 minút bez dýchania. Túto základnú živinu máme neobmedzene k dispozícii od narodenia. A napriek tomu dýchajú mnohí len toľko, aby sa nezadusili.
Je všeobecne známe, že kyslík je životne dôležitý, ale už menej známe je to, že aj on nás očisťuje od prekyslenia. Už niekoľko minút hlbokého dýchania na čerstvom vzduchu v uvoľnenej polohe neutralizuje prekyslenie krvi. Pri sedavom spôsobe života vdýchne človek za minútu asi 7 litrov vzduchu. Pri prechádzke sa tento príjem zvyšuje asi na 15 litrov a už pri pomalom vytrvalostnom behu vdychujeme asi 40 litrov vzduchu. Prechádzať sa teda nestačí.

Voda je život
Vždy by sme sa mali piť vodu s vysokou energetickou hodnotou. Voda je síce život, ale nie je voda ako voda a naše bunky potrebujú vodu najvyššej kvality. Voda tvorí takzvané klastre (komplexné viacatómové zlúčeniny), obsahujúce určitú energetickú informáciu. Vďaka tomu je voda nosičom energie a informácií č. 1. Táto energia a tieto informácie sú tým najdôležitejším, čo voda v sebe má. Energia a informácie, ktoré prijímame pitím vody, do značnej miery rozhodujú o našom zdravotnom stave.
Voda je však aj ideálny transportný prostriedok, ktorým sa živiny v našom tele dostávajú až k jednotlivým bunkám. Na spiatočnej ceste sa prepravujú nestrávené splodiny látkovej premeny a oxid uhličitý s vodou v lymfe a v krvi k vylučovacím orgánom obličkám, pľúcam a pokožke, kde telo zasa opúšťajú ako moč, vydychovaný vzduch a pot.
Tri faktory pôsobenia vody:
• chemické zloženie
• uložená energetická vibrácia
• informácia v nej obsiahnutá, ktorú voda odovzdáva všetkému, s čím prichádza do styku

Acidóza - masová choroba
V prekyslených oblastiach tela prichádza často náhle ku kolapsu zásobovania.
Pôsobenie kyseliny poškodzuje naše telo trojako:
1. demineralizáciou (úbytkom minerálnych látok), spôsobujúcou lámavosť kostí, krehkosť ciev, osteoporózu, srdcový infarkt a tzv. mozgovú príhodu;
2. ukladaním látok, ktoré by sa mali vylúčiť;
3. stratou prirodzenej imunity voči infekčným chorobám.

Zhrnutie: Prečo je prekyslenie tela také nebezpečné
1. Vinou acidózovej stuhnutosti červené krvinky už nemôžu prechádzať cez jemné kapiláry a patričné tkanivo už nie je zásobované krvou. To môže viesť k srdcové mu infarktu a k mozgovej porážke.
2. Bunky sú doslova odkázané na neutrálnu telovú tekutinu ako transportný prostriedok, pretože samy si nemôžu ani ísť po potravu, ani odstrániť niekam svoj odpad.
3. Demineralizácia tela ako následok prekyslenia vedie k lámavosti kostí a porušiteľnosti ciev.
4.. Ukladanie toxínov v tkanivách dovoľuje vznik mnohých „skládok nebezpečného odpadu“, ktoré zaťažujú telo.
5. Prekyslením strácame svoju prirodzenú imunitu voči infekčným chorobám.
6. Zadržané toxické látky podporujú vznik kandidózy, pričom toxínmi vzniknutými pri látkovej premene kvasinky Candida albicans sa poškodzuje aj pečeň a mozog.
7. Prekyslením vzniká aj „vegetatívna acidóza“, ktorá má za následok vystresovanosť, rýchlu unaviteľnosť a pokles výkonnosti.
8. Pri hladovkových kúrach sa môžu náhle uvoľňovať toxíny uložené v tkanivách, čo vedie k samootrave tela, niekedy až smrteľnej.

Čo je choroba?
Už Budha povedal:
„Choroba je vlastne prejav uzdravovania.“

Tri veľké oblasti ochorení s mnohorakými následnými javmi:
Ochorenia z nedostatku minerálnych látok:
artérioskleróza, problémy s platničkami, vrásky, vypadávanie vlasov, zubný kaz, kŕčové žily, slabinová prietrž, osteoporóza, paradentóza
Ochorenia z nedostatočného vylučovania:
akné, alergie, hnisavé mandle, ekzémy, vredy, potenie nôh, neurodermatitída, vred predkolenia, psoriáza, zubný plak
Ochorenia z usadzovania:
starobné fľaky, artérioskleróza, artróza, kamene v mechúre, žlčníkové kamene, dna, obličkové kamene, mozgová príhoda, zubný kameň.

Všeobecné symptómy pri chorobách podmienených kyselinami:
• nedostatok energie a stála únava
• apatia a znížená výkonnosť
• ťažké údy alebo bolesti svalov
• náhla únava po jedle
• precitlivenosť na chlad a nepríjemný pocit chladu v tele
• výrazný pokles hmotnosti alebo priberanie
• oslabená odolnosť
• zvýšený sklon k infekciám
• časté choroby z prechladnutia
• oslabená schopnosť regenerácie organizmu
• spomalené hojenie rán
• extrémne dlhé zotavovanie
• poruchy prekrvenia
• neustále studené končatiny

Zhrnutie
Každý z nás má telo naprogramované na približne 130 rokov života, a to v zdraví a vitalite, pravda, len za optimálnych podmienok. Prekyslenie je jedna z najnebezpečnejších civilizačných chorôb, lebo zdravie je bezprostredne závislé od acidobázickej rovnováhy nášho tela. Progresívna vetva prírodného liečiteľstva zdôrazňuje acidobázickú rovnováhu ako základ každej liečby. Bez tejto rovnováhy nijaká terapia nevedie k skutočnému vyliečeniu. Naše neprirodzené stravovacie návyky viedli k tomu, že podiel zásad je prakticky stále príliš nízky, a tak je telo väčšiny ľudí prekyslené. Hlavné príčiny prekyslenia tela sú:
● nesprávne stravovanie - priveľa bielkovín, cukru, alkoholu, nasýtených mastných kyselín
a denaturo-vaných potravín (čo vlastne už ani nie sú živiny)
● nesprávne návyky v jedení - jeme to, čo nepredstavuje prirodzenú potravu, jeme prirýchlo a v nesprávnom čase
● jedy, ako pochutiny, nikotín, alkohol atď.
● toxíny zo životného prostredia (insekticídy, pesticídy a herbicídy)
● chemické lieky
● nesprávny spôsob života, ktorý vedie k hnevu, stresu, strachu, agresiám a nezvládnuteľnému psychickému zaťaženiu.

To máva za následok početné ťažkosti. Človek sa cíti ochabnuto, je chronicky unavený, zotavuje sa len veľmi pomaly a nedostatočne. Častým následkom bývajú napätie, migréna a rozličné neurózy, pričom sa objavujú aj rozličné nevysvetliteľné bolesti. Tým telo signalizuje, že už nezvláda prílev kyselín a že súrne potrebuje pomoc. Ak sa nepodarí očista od splodín a zvyškových kyselín v čase medzi dvoma jedlami a počas noci, väzivo je čoraz preťaženejšie kyselinami, až sa nakoniec latentná acidóza zmení na akútnu. Ak tu nenastane zmena, môže to mať smrteľné následky.
Prekyslenie sa u väčšiny ľudí stalo bežným stavom. Acidóza organizmu je aj základ vzniku rakoviny, ktorá vždy potrebuje kyslé prostredie. Dôkladná očista od kyseliny vedie napokon k psychickému a telesnému zdraviu. Ak sa však napriek „normálnemu“ (t. j. nesprávnemu a kyselinotvornému) stravovaniu zistí už ráno v moči hodnota pH 7 a viac, môže to byť signál, že vylučovanie kyseliny je nejako zablokované. Ak pri prekyslenom organizme takúto hodnotu pH (teda neutrálnu alebo zásaditú) vykazuje moč tri dni, treba odporúčať odstránenie blokády. Dosiahne sa to tým, že človek jeden deň ráno vypije jeden-dva poháre vody, v ktorej je rozpustená kopcovitá čajová lyžička zásaditého prostriedku, potom jeden deň vynechá a nasledujúci deň opäť vypije takýto zásaditý roztok (v rovnakom množstve) a opäť nechá prejsť deň. Na piaty deň bude moč ráno kyslý, čo značí že zablokovanie vo vylučovaní kyseliny sa odstránilo.
Pri každej očiste od kyseliny treba dbať na to, aby človek dosť pil a aby zásaditý prostriedok neužíval v bublinovej vode, lebo inak významnú časť zásad zneutralizuje kyselina uhličitá. Opätovné nastolenie acidobázickej rovnováhy môže byť rozhodujúcim krokom k zdraviu a vitalite, lebo to je základ všetkých funkcií v celom organizme. Prekyslenie a zanesenie tela splodinami ochromuje náš imunitný systém, čím sa stávame náchylnými na všetky infekcie, s ktorými by sa nenarušený imunitný systém ľahko vyrovnal.
Acidóza tela je teda podmienená výživou a správaním. Vzniká väčšinou v dôsledku nevedomosti o potrebách vlastného organizmu a o jednoduchých krokoch, ako mu účinne pomôcť. Hodnota pH sa najjednoduchšie stanovuje z moču pomocou pH indikátorov (lakmusových papierikov), čo pomerne presne odzrkadľuje situáciu v tkanivách. Hodnota 7,36 až 7,44 sa zdá ideálna (tú má krv v tele, pričom tu bývajú naozaj len veľmi malé odchýlky) a je to stav, pri ktorom sa človek cíti v úplnej pohode.
Ale aj napriek bohatej ponuke zásad môže hodnota pH klesnúť náhle na 5,5, pri veľkom prekyslení dokonca až na 5. Dôvod spočíva v tom, že telo opakovane rozpúšťa pri dostatočnom množstve zásad ďalšie „skládky nebezpečného odpadu“, čo vedie k náhlej záplave kyselinou. Nenechajte sa tým však vyviesť z miery a v takomto prípade poskytnite telu jednoducho ešte viac zásad a veľa pite.
Pri nedostatku zásad telo „vädne“, lebo nenachádza podmienky vhodné na život. Pritom sa prekyslenie nielen katastrofálne odráža na zdravotnom stave organizmu, ale prejavuje sa aj na psychike. Očista od kyseliny vedie často k nečakanému celkovému zlepšeniu stavu. Bolesti hlavy a iné symptómy, ktoré pretrvávali aj celé roky, zmiznú v priebehu niekoľkých dní a navždy.
Blahodarné pôsobenie sa môže ešte vystupňovať zásaditým kúpeľom (pH 7,5 až 8,5). Ľudia takýto kúpeľ pociťujú doslova ako omladzujúci.
Akokoľvek dôležitá je dôkladná očista tela od kyseliny, ešte dôležitejšia je remineralizácia,
opätovné doplnenie zásob minerálnych látok v tele. Väčšinou je ich nedostatok taký veľký, že len zásaditá výživa sama nestačí a je potrebné užívať zásadité výživové doplnky. Cukor a soľ by sa pritom mali konzumovať nanajvýš úsporne, lebo obe látky sú jedy pre naše telo, aj keď trochu soli potrebuje. Na začiatok dňa sa veľmi hodí ovocie a až do obeda by sa nemalo jesť nič iné.
Početné nežiaduce substancie zostávajú v tele len preto, lebo organizmus nemá dostatok kyslíka na ich spálenie. K dôkladnej očiste od kyseliny preto patrí aj zabezpečenie dostatočného zásobovania kyslíkom. Značí to predovšetkým postarať sa o dostatok každodenného pohybu a rovnako aj o dostatočný príjem minerálnych látok a stopových prvkov.
Ak si človek zvykne popri zdravej výžive aj na dostatok pohybu a na prirodzené hlboké dýchanie, podarí sa mu zdravo schudnúť; pomerne v krátkom čase dosiahne svoju ideálnu hmotnosť a bez námahy si ju udrží.
Prekyslenie tela je aj preto také nebezpečné, lebo môže viesť k rôznym deformitám červených krviniek (k ich "acidózovej stuhnutosti"), takže už nemôžu prechádzať cez jemné kapiláry, a dokonca ich môžu aj upchať. To môže viesť k srdcovému infarktu a mŕtvici.
Pri hladovkovej (redukčnej či pôstnej) diéte treba dbať na každodenný prísun zásad, pretože vtedy sa z tela uvoľňuje mimoriadne veľa kyselín.
Mnoho ľudí sa však vôbec neusiluje vyzdravieť, len už nechcú mat' nijaké ťažkosti. Liečenie je v podstate akési „rozpomínanie tela“ na vnútornú harmóniu, pokus o návrat k nej, snaha začať žiť tak, ako to zodpovedá zámeru obsiahnutému v „programe“ stvorenia.
Túto nevyhnutnú očistu môžete účinne podporiť tým, že si na jar a na jeseň urobíte pitnú kúru s čajom na prečistenie tela a na očistu krvi.
A nezabudnite užívať denne naozaj dostatok vitamínu C, to znamená 1 až 3 gramy v niekoľkých dávkach rozdelených na celý deň, lebo telo samo si vitamín C nevyrába ani neukladá. Vitamín C má toľko blahodarných účinkov pre telo, že by sa ich človek nemal zriekať. Mimoriadne blahodarne pôsobí spolu s OPC. OPC spolu s vitamínom C predstavujú spolu neporaziteľný tím v službách ľudského zdravia a môžu človeku výrazne predlžiť život. Je teda v našich rukách, či využijeme blahodarné účinky očisty od kyseliny a či dosiahneme trvalú acidobázickú rovnováhu. Len tak sa vo svojom zdravom a vitálnom tele budeme cítiť dobre mnoho ďalších rokov a budeme si naplno užívať svoj život.

Na záver
Máte úžasné telo. Je to priateľ, ktorý vás nijakým nepríjemným či chorobným symptómom nechce ubíjať, len vás svojou špecifickou „rečou“ prosí o pomoc. Robí to len preto, aby vám mohol slúžiť pri napĺňaní poslania vášho života. Pozitívne akceptovať „nevyliečiteľný stav“ znamená prestať hľadať pomoc len v bežných vonkajších prostriedkoch. Značí to obrátiť sa do vlastného vnútra, ktoré pozná odpoveď na to, kde sa stala chyba. Symptóm potom zmizne bez stopy - splnil svoj účel a už je nepotrebný, nuž sa ho telo zbaví.
Ak vám teda telo zasa raz pošle správu v „reči symptómov“, už to pochopíte a budete vedieť, čo treba robiť. Môže sa stať, že vám dnešná medicína ešte nevie pomôcť, ale vy si pomôcť môžete.
Bude vám to azda pripadať ako zázrak, ale v skutočnosti je to iba vnútorné poznanie prirodzenej zákonitosti, predtým neznámej. Aj keď sa prikláňate k názoru, že „život je veľký teáter“, mali by ste poznať aj pravidlá jeho predstavení. Až potom sa život stane hodnotným predstavením s fascinujúcou zápletkou, predstavením, v ktorom hráte hlavnú úlohu.
A váš priateľ menom Telo bude vždy pripravený vyzdravieť a ostať zdravý až do vysokého veku, ak mu pri tom pomôžete, pretože: Vy ste svojím najlepším liekom!
Ak ste sa naozaj rozhodli pre dokonalé zdravie, nemali vy ste dať na všakovaké pseudorady. Počúvaj te len svojho najspoľahlivejšieho poradcu - svoje telo. Vytvorte si vitalizujúci účinok horského vzduchu tým, že doma, v aute a na pracovisku budete neustále používať ionizátor, „čističku vzduchu“, ktorá ho zbaví choroboplodných zárodkov, a tým dodá ľuďom v jej blízkosti pocit pohody, ktorého sa už nikdy nebudú chcieť vzdať. Aby ste si mohli tento pocit pohody ešte dlho užívať, ponúkame vám veľmi dôležitú formulku na dlhovekosť. Vypočítajte si, kedy by ste mali mať 120 rokov. Tento dátum si v mysli zafixujete a pri všetkom, čo začnete podnikať, si uvedomte, koľko času máte pred sebou a do čoho všetkého sa môžete pustiť. Naplňte celé toto obdobie predstavami aktívneho života. Ak máte napr. šesťdesiat, značí to, že teraz sa začína váš druhý polčas. V prvej polovici ste určite urobili mnoho chýb, lebo ste ešte nevedeli, ako život funguje. V druhom polčase môžete využiť svoje poznatky prakticky a viesť život v súlade s prírodnými zákonmi. Môžete cestovať, napísať knihu, rozvinúť nejakú novú aktivitu, zatiaľ čo iní „odídu na zaslúžený odpočinok“. A môžete napríklad aj nadviazať nový partnerský vzťah. Inak povedané: môžete buď začať žiť úplne iný život, alebo môžete pokračovať v tom začatom, no plnšie. Dajte svojmu podvedomiu program dlhého naplneného života a dôvod, aby udržalo telo zdravé a vitálne.
A ktohovie, možno sa niekedy v osemdesiatke stretneme na tenisovom kurte a podľa radosti zo života, ktorá z nás bude vyžarovať, sa spoznáme: Aha, to je tiež jeden z tých, čo poznajú tajomstvo, ktoré vlastne vôbec nie je tajomstvom.
Užívajte si svoj život a každý jeho okamih!